Wat is het asbest attest en wanneer moet het worden opgemaakt?
Het voorleggen van een asbestattest is vanaf 23 november 2022 verplicht bij verkoop of overdracht (schenking, vruchtgebruik, erfpachtrecht ...) van een onroerend goed van vóór het jaar 2001.
Het bouwjaar kan men vinden op de kadastrale legger en is dit niet vermeld, dan kan de eigenaar aan de hand van andere bewijsstukken dit bouwjaar proberen aan te tonen.Bij gebrek aan bewijs wordt de constructie als een constructie met risicobouwjaar beschouwd en ook dan is een asbestinventaris en asbestattest bij overdracht, verplicht.
Met uibreiding per 1 januari 2032 zal elke eigenaar van een constructie met dergelijk risicobouwjaar over een geldig asbestattest moeten beschikken, ongeacht of dit pand overgedragen wordt of niet.
Er wordt gesproken over een toegankelijke constructies, dus deze verplichting geldt niet enkel geldt residentieel vastgoed, maar evenzeer voor winkels, horeca, kantoren, industriële gebouwen,...
Een toegankelijke constructie houdt evenwel in dat het dak minstens 1,5m hoog isen ook moet het pand minstens 20 m2 zijn, of het maakt deel uiit van een groter gebouw waarvan de oppervlakte minstens 20 m2 is.
Wie kan een asbestattest opmaken en hoe lang is het geldig?
Het asbestinventarisattest - of kortweg asbestattest wordt afgeleverd door OVAM.
Om dit attest te kunnen opmaken, moet voorafgaand een asbestinventaris opgemaakt worden door een gecertificeerde asbestdeskundige als A-GEM, die geslaagd moet zijn voor een theoretisch- en praktijkexamen bij een door OVAM erkende certificatie-instelling.
De deskundige zal zijn opmetingen ingeven in de OVAM-databank, waarna OVAM op basis hiervan het asbestattest kan genereren.
Het is belangrijk een deskundige aan te stellen met de nodige ervaring.
De asbestinventaris bevat een oplijsting van de aanwezige asbesthoudende materialen in het pand en wordt opgemaakt na een inspectie van de waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw.
Tijdens deze inspectie worden de wanden of vloeren normaal gezien niet beschadigd om ingesloten asbest op te sporen, al zijn soms toch kleine beschadigingen nodig tot het bekomen van een stukje materiaal nodig tot het uitvoeren van een laboanalyse en dit met doel uitsluitsel te geven of het materiaal asbesthoudend is of niet.
Daarnaast wordt voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, een advies gegeven om het asbest veilig te beheren of te verwijderen.
De standaard geldigheidsduur van het asbestattest is 10 jaar. Deze geldigheidsduur wordt evenwel ingekort tot 5 jaar van zodra er sprake is van minstens één asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico.
De geldigheid van het attest vervalt automatisch van zodra de geldigheidsduur verstrijkt.
Wanneer is asbest gevaarlijk, wanneer verwijderen?
Asbest is in meer dan 3.500 bouwmaterialen en toepassingen verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, waardoor we vaak niet weten dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit. In woningen of gebouwen van vóór 2001 is de kans groot dat één of meerdere asbesttoepassingen aanwezig zijn
Het uitgangspunt hierbij is echter dat je een gebouw dat asbesthoudend materiaal bevat dat zich in goede staat bevindt, perfect mag behouden.
Echter:
je mag geen asbesthoudende onderdelen (vb.: golfplaten, dakleien) die in goede staat zijn hergebruiken
onderdelen die in slechte staat zijn en asbest bevatten en die je wil vervangen moet gebeuren aan specifieke veiligheidsvoorschriften en soms is het verplicht een asbestinventaris te voorzien, dit is sowieso verplicht bij sloopwerken
wil je mensen tewerk te stellen in een gebouw waarin asbesthoudend materiaal werd gebruikt, ook dan moet je conform het het ARAB een asbestinventaris moeten opmaken
Hechtgebonden toepassingen in goede staat mag je soms zelf verwijderen met de nodige voorzorgsmaatregelen, maar je kan beter beroep doen op een erkende aannemer. Let er daarbij wel op dat de werknemers dan over het jaarlijkse opleidingsattest “eenvoudige handelingen” beschikken. Welke asbesttoepassingen de aannemer wel mag verwijderen en welke niet, wordt bepaald door de arbeidswetgeving.
Zijn de hechtgebonden toepassingen sterk beschadigd, verweerd of moeilijk te verwijderen? Dan schakel je best meteen een erkend asbestverwijderaar in. Bij niet-hechtgebonden toepassingen ben je daartoe zelfs verplicht. Om de veiligheid te garanderen, werkt een erkend asbestverwijderaar met aangepaste apparatuur en beschermingsmiddelen. De werknemers zijn bovendien speciaal opgeleid voor deze risicovolle werken.
Het je twijfels of je met asbest te maken hebt? Laat dan een A-GEM specialist langskomen om dit te bekijken.
ONTVANG EEN OFFERTE
Ben je van plan je vastgoed te verkopen of over te dragen, stel dan niet alles uit tot het laatste moment, een asbestinventarieattest is een verplichte materie als onderdeel.
Vraag ons vandaag nog om inlichtingen.