SLOOPOPVOLGINGSPLAN
Plant u in het Vlaamse Gewest renovatie- of sloopwerken dan is er de mogelijke verplichting een sloopopvolgingsplan (SOP) toe te voegen aan uw omgevingsvergunning.
De opmaak van het sloopopvolgingsplan is verplicht in het kader van de vergunningsaanvraag.
Een sloopopvolgingsplan (SOP) is in Vlaanderen verplicht toe te voegen aan de omgevingsvergunning in volgende gevallen :
Wat is een sloopopvolgingsplan of SOP?
Een sloopopvolgingsplan (voorheen gekend als sloopinventaris doch heden meer uitgebreid) kan u beschouwen alseen grondige inventarisatie van de verschillende grondstoffen die zullen vrijkomen bij de (gedeeltelijke) sloop van een gebouw of bouwkundig werk.
Het gaat om een duidelijke materialenlijst inclusief de geschatte hoeveelheden in stuks en/of tonnage.Het doel is een onderscheid te maken tussen de gevaarlijke en niet -gevaarlijke stoffen.Vanuit de Vlaamse regering wil men een circulaire economie, immers grondstoffen zijn slechts in beperkte mate voorradig dus goed sorteren en recycleren is de boodschap en u kunt daarvoor beloond worden als u uw steentje bijdraagt.
Die beloning resulteert in een lagere verwerkingskost van het puin onder bepaalde voorwaarden.
Wie kan een sloopopvolgingsplan opmaken?
A-GEM heeft sedert 2004 de nodige ervaring opgebouwd en staat bovendien in contact met de slopers/brekers in West- & Oost-Vlaanderen.
Bij ons mag u uitgaan van een gedegen kennis ter zake mbt bouwmaterialen en asbesthoudende materialen.
Ons sloopopvolgingsplan wordt steeds opgemaakt op basis van de Tracimat vereisten, u kunt later nog beslissen of u al dan niet uw SOP laat attesteren door Tracimat.
Tracimat en LMRP?
Termen die de laatste tijd meer naar de voorgrond treden maar wat houdt het in?
Puin waarvan de herkomst onbekend is of waarbij er geen garanties zijn over de kwaliteit ervan, wordt als hoog milieu risico puin (HMRP) bestempeld. De breker zal per batch hoog riscicopuin de nodige keuringen moeten uitvoeren conform de milieuwetgeving (VLAREMA).
Het is pas wanneer u kiest voor een sloopopvolginsplan met conformiteitsverklaring via een sloopbeheersorganisatie als Tracimat dat het puin dankzij een conformiteitsattest van het opgemaakte sloopopvolgingsplan kan worden bestempeld als laag milieu risico puin (LMRP).
Waar het op aan komt is dat de sloper zal worden gecontroleerd op de goede uitvoering van de sloop en het afvoeren van de gevaarlijke en schadelijke materialen naar erkende verwerkingsbedrijven, enkel zuiver steenachtig puin die voldoet aan de voorwaarden zal aangeleverd worden bij de breker die hiervoor ook een lagere tarifering in rekening brengt.
Deze procedure kan alleen met hulp van een deskundige aangesloten bij een sloopbeheersorganisatie, het team van A-GEM is erkend als Tracimat deskundige.
ONTVANG EEN OFFERTE
Ben je van plan je een gebouw te slopen, dan heeft u in bepaalde gevallen een sloopopvolgingsplan nodig en stel dit niet uit tot het laatste moment, zonder sloopopvolgingsplan geen bouwvergunning.
Vraag ons vandaag nog om inlichtingen.